Camtasia 2018 Hardware Acceleration Setting changed with upgrade resulting in slower MP4 creation

  • 1
  • Problem
  • Updated 5 months ago
When upgrading from Camtasia v9.3 to Camtasia v2018.0.0 - the upgrade changed my Hardware Acceleration (Edit | Preferences | Advanced)
FROM Use software-only mode 
TO Use graphics card - Intel(R) HD Graphics 5000 (recommended)

I had to manually switch it back to "Use software-only mode" because "Use graphics card - Intel(R) HD Graphics 5000 (recommended)" resulted in MUCH slower MP4 creation times.

You may want to experiment with which hardware acceleration option works best for your PC.
Photo of jim

jim

  • 20 Posts
  • 3 Reply Likes

Posted 5 months ago

  • 1
Photo of erik.groenhaug

erik.groenhaug

  • 84 Posts
  • 31 Reply Likes
Ok thanks for the info. I guess that’s why camtasia now is refusing to start on my laptop.
Photo of Kevin Mojek

Kevin Mojek, Employee

  • 568 Posts
  • 110 Reply Likes
We haven't seen any start-up crashes related to this change so far... I would recommend following up with tech support via https://support.techsmith.com/hc/en-us/requests/new
Photo of brett.schechter

brett.schechter

  • 6 Posts
  • 7 Reply Likes
Thank you for the info. Not surprised to see an integrated GPU slowed it down, but so glad to see hardware acceleration included. I have a beefy Nvidia 1080 in my machine, and want to upgrade, but 3 months after buying 9.X, kills me to pay an extra $99!
Photo of Kevin Mojek

Kevin Mojek, Employee

  • 568 Posts
  • 110 Reply Likes
Yup, if integrated graphics is the only option, software-only mode will likely be faster for non-trivial projects.