Camtasia Lag while working with MP4 Files

  • 2
  • Question
  • Updated 2 weeks ago
Hi, 
I am working on Camtasia 9.1.2 and eveytime I import Mp4 Files that I create in Adobe After Effects as part of my workflow the playback in Camtasia starts to Lag horribly. 
I tried to convert the files to AVI but they make the playback Lag as well.

I use windows 10 (Latest Update)
I7
32GB of memory
And my cache is located on an SSD

What can I do to solve this?

Thanks
Photo of Noam Naumovsky

Noam Naumovsky

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 2 weeks ago

  • 2
Photo of Samarn Sumrith

Samarn Sumrith

  • 117 Posts
  • 41 Reply Likes
try to convert to .mp4 file with handbrake or vidcoder.
Photo of Noam Naumovsky

Noam Naumovsky

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi Samran, I am already working with MP4 files
will there be a diffrence if I try to convert them to the same format / codec
in a diffrent app?


Photo of Samarn Sumrith

Samarn Sumrith

  • 117 Posts
  • 41 Reply Likes
Hi Noam, 

in my experience, some .mp4 file from some source may not 100% compat. with Camtasia. after I convert it with Handbrake or Vidcoder to .mp4 file again and re-import to Camtasia again with no problem. 
Photo of Dubie

Dubie

  • 1046 Posts
  • 827 Reply Likes
I agree with Samarn to give running a Copy of your video through Handbrake and see if that helps.

This may also help.
https://support.techsmith.com/hc/en-us/articles/203729208-Camtasia-Windows-Playback-on-Timeline-appe...



Dubie
 
TechSmith            
Support      Tutorials     Version Downloads ________________________________________________________________________________________

Photo of Ed Covney

Ed Covney

  • 165 Posts
  • 88 Reply Likes
Is MP4 the default format for Adobe videos? If not, do as Adobe wants, then convert in handbrake or use Adobe default if acceptable to Camtasia
Photo of rg

rg

  • 141 Posts
  • 92 Reply Likes
First:  My apologies if this is off topic, but I think I experience a similar problem but am using v8.6.
To create MP3 files for a podcast series, I follow this workflow:  Interviews arrive as 320x240px MP4s created in Adobe, sometimes with 48kHz WAV audio separately available.  I convert all audio to 44.1kHz using Audacity (for Camtasia compatibility) and use Camtasia to create separate "selects" clips, combining source MP4s with the WAV files.  The selects are output as MP4s, which are used assemble multiple rough cuts.
This process is designed to retain the source MP4s' Time Code during multiple rough cuts; eventually I have to go back to the source audio and re-output clean audio.
Here is the issue:  Assembling the "selects" clips into a rough cut often crashes Camtasia, even in a 20-minute timeline.
This does not happen with any other MP4s (e.g. from a professional-grade camera or even from my phone) -- and I recently assembled Sony camera source video of a 2-hour minute stage show into an 80-minute video program without a hiccup.  Yet the podcast video/audio crashes Camtasia.
So ... is this likely to be an Adobe issue?  An issue with 320x240 size? Differences in data rates?  CBR vs VBR?
(Edited)