Camtasia Studio stopped working

  • 1
  • Problem
  • Updated 3 years ago
Just trying new camtasia 8 and worked alot on this project, it is finished but when i was editting every like 5 minutes my Camtasia would shut down...
So i had like 2-5 minutes to edit the video then i had to save and reopen it and keep doing...

Now *.camproj is finished and needs to be produced, any help to fix this/produce it?

See error:


Anyone know how to solve/can help?

I also have alot of RAM needed to run it , over 2GB at one point...




My computer shoudn't have any error runnign this...

Thanks to keep me posted asap.

Wim
Photo of wimpie2001

wimpie2001

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 3 years ago

  • 1
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 6817 Posts
  • 2164 Reply Likes
if you're using 2 GB + of process memory, your project is probably too complex [too many edits?]

CS is a 32 bit app and can only use 2 GB RAM

see if you can cut project into maybe 4 pieces [use the Library to hold those pieces]; then see if you can get 1 piece to produce by itself

let us know what happens

it would also help to have more details about the project: what kind of source clips, duration, dimensions, etc

a full screen screenshot of the project on timeline at ctl-F9 zoom, posted here, would also help
Photo of wimpie2001

wimpie2001

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi, thansk for the reply.

I will try to cut the timeline in 2 multiple parts.
All clips come from my gopro and most issue might be the gb's, since it uses over 20GB of clips that i cut down and speeded up into 15 minute video.

See here timeline:


Also tried Youtube render and i got new error: (mc_demux_mp4_ds.ax)



Edit: just tried saving as to cut it in multiple and got this: (Invalid or unsupported audio stream) --> if i can fix this by deliting audio, please tell me how since i don't need any recorded audio, i will add music.


Regards,
Wim
(Edited)
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 6817 Posts
  • 2164 Reply Likes
sounds like you have some massive source clips

If you continue to have problems, it might make sense to start over, and only work with 1 clip at a time 

I'm not familiar with the gopro stuff; maybe others here , with experience using them, could chime in 

all those clip speed adjustments could be tan issue

and others have reported issues using MP3s on timeline

you could also try making a short, timeline selection, across just 1 of those clips, and try produce-selection-as, a right click option
(Edited)
Photo of Timbre4

Timbre4, Champion

  • 680 Posts
  • 272 Reply Likes

I have just started using a GoPro, my direct experience is limited. In GoPro Studio I do not see any way to export (native MP4 or AVI) without audio, that step would likely have to be done in Camtasia (delete audio track) and should be simple.

Are you playing with clip speed in Camtasia or doing it ahead of time in GoPro Studio? I understand the need for maximum flexibility but I'd think that as much of that you can do ahead of time so it's going on Camtasia timeline in it's desired velocity would go a long way towards a more stable project that Camtasia can digest.

Photo of wimpie2001

wimpie2001

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I didn't edit anything yet in GoPro Studio. Just imported to Camtasia together with some other video of other action camera.
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 6805 Posts
  • 2161 Reply Likes
Camtasia may not be compatible with the type of clips you are using to make your project

try using some 3rd party tool [Handbreak?] to convert your clips to MP4, then try them in your project
Photo of Timbre4

Timbre4, Champion

  • 680 Posts
  • 272 Reply Likes
I'm thinking the files would play nice but haven't done it yet myself. Try the disabling tracks tip that Kayakman suggests and see if a pattern emerges. I'm thinking that depending on how many cuts, transitions and clip speed changes are made that Camtasia might be struggling with this and it could all be happening on one or two tracks. (no mention as to how many tracks are in this project)
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 6817 Posts
  • 2164 Reply Likes
you can also try disabling all tracks, then test 1 re-enabled track at a time ...

HowTopUseDisabledTracksToFindAProblem