Camtasia Studio 8 crash :(

  • 3
  • Problem
  • Updated 4 years ago
hey guys, i've got a problem
from yesterdey, when i wanted to produce a video, it started to crash at aroun 70% rendering process. can you help me somehow? i need to make video fast :/ i've got the newest version of camtasia studio 8 - 8.1.0 or something like that. help, please :(
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 6 years ago

  • 3
Photo of Logan S.

Logan S.

  • 2813 Posts
  • 153 Reply Likes
Hey there,

Is it crashing at the same point, every time you try to render?
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
nope, not an error message, my task manager is saying that it has stopped working, and it's turning off rendering :/ and, i can't understand at all what you're saying, because i'm from poland, and i can't speak english so good :/
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
and i'm rendering to my HDD
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
Hey Logan, i'm sending you that zip file. You should have it in your inbox for about 1 hour. hope you can help me ;)
Photo of Raphael

Raphael

  • 7 Posts
  • 1 Reply Like
Hi people! I come to bring the final solution to this! Most of you will find this really useful.

**********************************************************
1 trick -Split video, if you have 2 hours of footage try to erase 1 hour and just render first hour, don't split footage with markers if you can too. Then when you have first hour of video you can open file again and erase first hour, then render second hour (this is all an example)

2 trick- AND THIS SHIT REALLY WORKS - All you have to do so Camtasia can render all your video footage it's to GROUP EVERYTHING, pictures... audio... video... all, select it and GROUP, this solved the problem for me, hope it helps. In my case i had lot's of things on tracks so this helped Camtasia render all video.

Rafa.
************************************************************
Photo of Meaningful Mitty

Meaningful Mitty

  • 16 Posts
  • 1 Reply Like
That doesn't help, lol. Camtasia 8 rendering speed is known to be slow regardless of what version or what settings you put your video as. 
Photo of Logan S.

Logan S.

  • 2813 Posts
  • 153 Reply Likes
Hey Lukas,

If it's ok with you, I'd like to take a look at your project.

In Camtasia click File-->export project as zip (include all clip bin items) and send me that zip. Please note that I need the zip file and not just the .camproj file in order to open up the project successfully on my computer.

You can upload the file through this service: http://tinyurl.com/support-upload

Please select "Logan S" as the recipient so that the file will be sent directly to me.

Last, be sure to post back here to let me know that the file has been uploaded.
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
sorry, but i'm not sure if i can trust you :/
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
i just need a help, for explaining me, how to repair this, because i need to do that video for now :/ maybe i have to do something in system settings/files?
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
and it will be a gigantic zip file :/
Photo of Logan S.

Logan S.

  • 2813 Posts
  • 153 Reply Likes
Lukas, I'm not going to be able to assist you with completing your project without seeing the actual project. As I said, I'm pretty sure you are seeing the error at that point due to a file on your timeline, but I can't be sure without seeing the project.
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled
Crashing problem :/.


Hey guys.
I've written about my problem with crashing at the time of producing video.
After the update, which was yesterday, I've got the same problem with it.
I thought that TechSmith has fixed this thing :/
As I said, it's crashing at around 70% of producing :/
Help, pleaaaaaase :(
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 7092 Posts
  • 2333 Reply Likes
make a timeline selection from t=0 to about 60%; right click; produce selection as [custom] MP4; does that work?

if so, do same thing from about 80% to end of project; does that work?

like Logan has said, you probably have some problem on timeline at about 70%; I've seen it caused by a transition or something like a very short clip [1 or 2 frames]; you may have to use trial & error to narrow in on the glitch
Photo of Cecilia Fernández

Cecilia Fernández

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Hello! I am having the same problem but in my case, the computer turn off without saying anything!

Some idea?
Photo of Cecilia Fernández

Cecilia Fernández

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
I solved the problem by chance: I found that what make production falls was have changed the settings in "Video info". When I leave the default, it does not fall.
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
i can't understand ;d
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
oh, okay, i understand, but i don't change anything there. :/
Photo of Logan S.

Logan S.

  • 2813 Posts
  • 153 Reply Likes
Hey Lukas,

Have you tried what Kayakman suggests, and only produce out to about 60 percent, and see if that works fine?
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
nope, but i can do this tomorrow ;) have you looked on my project?
Photo of Raphael

Raphael

  • 7 Posts
  • 1 Reply Like
Just group all your footage and render, it works!
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
okey, so, i did from about 70% - 100%, and it was okay, but then, i did from 0 to 70%, and again around 65% of rendering it crashed, but at second time it showed me a problem with one file, and i don't remember what was that problem :/
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 7092 Posts
  • 2333 Reply Likes
perhaps some progress ...

sounds like a project glitch at about 65%; 0 to 60% is probably OK; 70% to end is OK

make a safe backup of project

select timeline from 60% to 70%; right click, add to Library

in new project, put the Library section asset on timeline

using trial & error produce selection as, try to narrow down where glitch is exactly; may take some time but should be productive

I recently had a 1 hr 18 min project that just would not produce; I did a zillion produce selection as and nailed the offender: a single sketch motion callout that just needed its start point tweaked to free up the project; ... go figure ...

however, if you can simply redo the section that probably has the glitch, that may be faster
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
i don't really understand what you're talking about :D i need to have some sleep, i'm gonna be here at 1p.m. main time, and i'll do what i can, okay?
Photo of Yousef Jaffer Moha

Yousef Jaffer Moha

  • 0 Posts
  • 0 Reply Likes
Kayakman, you seem like a helpful man, but can you clear yourself a little bit more? Make the method to fix this problem in numbers (steps) and make it easier for us to do and understand, Thank you.
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 7092 Posts
  • 2333 Reply Likes
1. identify section on timeline near where the render failures occur

2. near to but before that section, make timeline selection, right click, produce selection as to MP4

3. if that works, expand that selection to move selection area nearer to estimated fail point and repeat

4. do this until you find a timeline selection area that will not render; that will be where issue in project probably is

5. narrow selection area to fine tune exact failure spot
Photo of Łukasz M

Łukasz M

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled
Come ooooon -.- Crash..


OMG Techsmithhhhhhhhhhhhhhh! Do something with thiiiiiiiiiis! i'm freaky tired of this thing! I can't produce any video for LOOOOOOOOOOOOOOOOONG time, and you stil didn't do anything for thiiiiiiiiiiis! -.-
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 7090 Posts
  • 2331 Reply Likes
since you say you cannot produce any video, recommend you contact tech support
Photo of Raphael

Raphael

  • 7 Posts
  • 1 Reply Like
Hi people! I come to bring the final solution to this! Most of you will find this really useful.

**********************************************************
1 trick -Split video, if you have 2 hours of footage try to erase 1 hour and just render first hour, don't split footage with markers if you can too. Then when you have first hour of video you can open file again and erase first hour, then render second hour (this is all an example)

2 trick- AND THIS SHIT REALLY WORKS - All you have to do so Camtasia can render all your video footage it's to GROUP EVERYTHING, pictures... audio... video... all, select it and GROUP, this solved the problem for me, hope it helps. In my case i had lot's of things on tracks so this helped Camtasia render all video.

Just make me know if that works.
************************************************************
(Edited)
Photo of Daniel Halim

Daniel Halim

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
It' doesn't work. It gaves me weirdest reason. ever.
Photo of BopPunkGreg

BopPunkGreg

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
@LoganS...Has there been resolution on this issue? I'm having a lot of trouble with my first "Get My Feet Wet" project. I worked through MANY crashes and restarts to get to a "final project". Now, when I go to render (~12 minute vid), it doesn't even start before crashing.

I'm hoping for some resolution before I try this on any "real" work!

Thanks,
Greg
Photo of Raphael

Raphael

  • 7 Posts
  • 1 Reply Like
Dudeeeeeeeeeeeeeeee I posted a solution, just read
(Edited)
Photo of BopPunkGreg

BopPunkGreg

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Yeah, Dude. Didn't work, so...
Photo of Raphael

Raphael

  • 7 Posts
  • 1 Reply Like
Crap, it did for me really, hope it works for some people, did you group all footage?

This conversation is no longer open for comments or replies.