Cut/split bug? Frustrating :S

  • 2
  • Question
  • Updated 4 years ago
Cut/split bug?

Hello. I am still trying the free trial out, but I suppose that shouldn't mean more bugs than the full program?
Anyway, my issue is: when I place a video file (an imported AVI file) into the timeline and cut out a part of it using the cut tool (or splitting it twice and removing the part in the middle), when I then play the video from the beginning, as soon as it has reached the cut edge, it says:
"We're sorry! An error has occured with the following clip on the timeline: C:\users[etc.]
This clip may not produce correctly."

I have tried with other files, I have even tried with files named only "test". The audio continues working, but the screen is black after the cut line.

This doesn't seem like anything other than a bug, and however I try, I can't seem to make it work :o I have the latest version of Camtasia Studio 8 (trial).

Please, what is the issue and how can I make it work? :/
I'm running Windows 8 in case that's relevant.

Thanks :)
Photo of MrQuestionmark

MrQuestionmark

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
  • Frustrated!!

Posted 7 years ago

  • 2
Photo of Richard Campbell

Richard Campbell, Champion

  • 679 Posts
  • 37 Reply Likes
Is the avi file created using some program other than Camtasia - which during recording creates a camrec file? I have never seen that error message when I use Camtasia camrec file format, which is 99% of my work.
Photo of MrQuestionmark

MrQuestionmark

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
It is not made with Camtasia's recorder, it is simply a comptetely normal avi file that I imported from my videos. And it works perfectly well at first - until I make the cut. Then, only the second half stops working. It gives me the impression that my Camtasia studios can't proceed past cut edges, from one clip to another in a track.
Photo of kayakman

kayakman, Champion

  • 8062 Posts
  • 2785 Reply Likes
it is possible that Camtasia is not compatable with your particular AVIs [codec?]

can you view your AVI locally on a different player?

if so, capture the AVI with Recorder while it plays, then try using the new Recorder output file in a project; does that work?
Photo of Logan S.

Logan S.

  • 2813 Posts
  • 153 Reply Likes
Hey there,

Some great suggestions here. I would recommend downloading Handbrake or a similar program, running your avi file through that, converting it to mp4, and than import it into the timeline. It should work after that without any issues.

Keep us informed!
Photo of MrQuestionmark

MrQuestionmark

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Hello, thanks for the advice. However... it didn't work.
There seems to be no problem with my avi file since I can perfectly put it into Camtasia and make it play it without any issues. However, as soon as I split the video item in two, after passing this new border, it will stop.
When I followed your advice and tried with an mp4 file (the same one but in mp4 format), the error message didn't come up and I did see video, but what happened this time is that the video started lagging a lot after passing the split border. Real lag, like 0.2 fps or something during the rest of the video block.
I am very confused :/
Photo of Cam User

Cam User

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I'm running into this same problem using native camrec files from recording inside Camtasia. I've been keeping all my clips around 10 minutes or less and trying to sew them together. On the eighth one, I'm getting this error whenever I attempt to split the video track.

I am using video recording (web cam) over screen capture (powerpoint) and I'm trying to remove the video overlay from parts and keep it in other parts.

Very frustrating!
Photo of Danilo Sacoman Hespanhol

Danilo Sacoman Hespanhol

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I am having this very same problem. In the Camtasia 7 was ok, but in 8 with avi, after cut/split in the timeline, the image stays all distorced and then the program crashes. It also crashes when I tried to produce with any extention... Very frustating. I lost almost 10 hours adding callouts and editing, that's why I don't wanna to convert the original format to MP4, or I'll lost another 10 hours edting again!

Photo of kRaZyXmAn

kRaZyXmAn

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
same problem here.  cutting video causes it to break down but its fine if i dont cut it....grrrr...
Photo of Paul Middlin

Paul Middlin, Employee

  • 1322 Posts
  • 334 Reply Likes
Hi, we think we have fixed this problem with our latest release, version 9. Take advantage of the trial to check it out and see if it fixes your problem?
https://www.techsmith.com/camtasia.html
Photo of carolsue

carolsue

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Does this mean that there is no Camtasia support for the older Version 8 products? I don't really want to pay $199 for an update when I just updated the software a couple of years ago. Furthermore, any Trial version will only fix one movie, but not the next movie. Please help. My Cut/split icon is greyed out after I used it one time. Nothing seems to turn it back on. This is a basic movie editing function that should work.
Photo of Paul Middlin

Paul Middlin, Employee

  • 1322 Posts
  • 334 Reply Likes
Cut/split being greyed out is a different problem from the one discussed in this post. Does it re-enable if you click on one of the clips in your timeline? It only works if it knows which clip you are trying to split.