Exporting Local File - Black Video With No Audio?

  • 4
  • Problem
  • Updated 1 month ago
I have a project that's about 5 and a half minutes long.

Everything looks great when I preview it on the timeline in Camtasia but when I try exporting it locally (as .mp4), the file is nothing but black screen with no audio (is still the same length though).
The file size ends up to be between 2mb and 4mb (it should be well over 100mb).

I have tried changing settings (profile - baseline & High)
Would really appreciate any help on this - I have a client depending on it.

I’m running Mac OS 10.12.5
Camtasia 3.1.2

Thanks.

Photo of Cam Wilkes

Cam Wilkes

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
  • frustrated

Posted 1 year ago

  • 4
Photo of Leif

Leif, Employee

  • 143 Posts
  • 89 Reply Likes
If it is something you can share, call TechSupport.  They can get information from you and try to help troubleshoot exporting on your machine, or at a minimum export the project for you so you can get it to your client.
Photo of Jack Fruh

Jack Fruh, Champion

  • 552 Posts
  • 174 Reply Likes
Cam, I've seen this before with some non-standard resolution settings.

Try  doing a 'share ->Local File' then in file format, try "Export to MP4" then click options and on the top left area pull down the "Dimensions" and choose one of the preset dimensions - ie 1280x720, or 1920x1080, and see if that changes things for you.

- Jack
Photo of Cam Wilkes

Cam Wilkes

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Leif & Jack,

Thanks for your feedback.

I've tried changing resolutions (to standard defaults) and all other possible variations of the settings - no luck unfortunately.

One thing I have noticed though is that whenever I open my .cmproj file, it is alerting me that the assets that I've used in the project are missing (I go through and re-link them again).
Not sure why this is happening as they're all on the same drive and I am not moving or deleting any of the files.
I'm thinking that the link to the asset files is not able to be read when it is exporting the mp4, hence an empty file.

I'll try calling support.

Thanks again.
(Edited)
Photo of davemillman

davemillman

  • 565 Posts
  • 185 Reply Likes
Cam,

Try re-linking the assets, then saving the project file to a different name. Quit camtasia, then relaunch it and open the new file. If the assets are linked, you may have solved the problem, try sharing again.
Photo of Cam Wilkes

Cam Wilkes

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
Thanks Dave,

Tried that but still having to re-link the assets in the new file and still exporting a dud local file unfortunately.

Support has contacted me and I'll send them the project and assets so they can export for me - If there's anything they can identify that I've done wrong, I'll make sure I share it.

Cheers
Photo of Cam Wilkes

Cam Wilkes

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
So I managed to figure out how to export the file I want locally.

I ended up exporting the file (File --> Export for Windows...).
I unzipped the file that was created and opened the project (all assets were linked) and exported/shared locally to mp4 ... bingo!

I did notice that when I unzipped the file, the project and all the assets were located in the same folder - I'm assuming that Camtasia looks for the assets in the same folder as the project when opening the file.

Thanks for all your suggestions!
Photo of Leif

Leif, Employee

  • 139 Posts
  • 87 Reply Likes
I would still like to know why this failed for you.

If the project was a standalone one, then Camtasia Mac saves a project as a bundle and all of the content needed is contained within.  If it is not standalone, then the content is referenced from wherever it originally was located.  Standalone is the default because it is easier to move the project and or media on your drives around without breaking the project.

When you export for Windows, it gathers all of the media and collects it in one place, resolving any naming conflicts and zipping it up. So it is a flattened version of the project. And you are correct that is this case, the paths in the project file reference the media in the same folder.

There is no reason that the export for Windows project should export any different than the original one, unless some of the content was referenced from an external or network drive that was unavailable when you exported the first time.

If you could still send your original project to tech support so we can (hopefully) have it fail for us as well, that would be sweet.  Because then we can find and fix the issue(s) and the next release of Camtasia Mac will be a bit more robust.  Regardless, I'm glad you found a solution that worked for you.
Photo of davemillman

davemillman

  • 565 Posts
  • 185 Reply Likes
Cam,

Try this:
  1. Create a new, blank project
  2. Add one item to the bin and timeline
  3. Save the project as Test1
  4. Quit camtasia
  5. Reopen camtasia, open Test1
Is the asset still linked? You can start to debug folders, paths, disks from that point.
Photo of Cam Wilkes

Cam Wilkes

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
Just tried that  - no problems at all.

I'm thinking it was just a bug with paths to folders.
I made sure I saved the project straight after re-linking the assets so assumed it would save the paths - it appeared not to be.

Thanks.
Photo of Burin

Burin

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hi,

I got the same issue and still could not figure out why. Trying the export to Windows and re-import did not work for me. I could re-produce on two machines both are MacOSX 10.13.3.

The version I am having problem is 3.1.2 (102251).

Is this a bug?
Photo of Cam Wilkes

Cam Wilkes

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Burin,

You shouldn't need to re-import anything in the file you saved for windows.

Try this:

1. Open your project
2. Relink all assets if they have dropped their link
3. Export for windows (locally, not within a cloud folder either - maybe the desktop)
4. Quit Camtasia
5. Open Camtasia
6. Unzip the the file you've just exported (on he desktop if that's where you saved it)
7. Open the project inside the unzipped folder (the links to the assets should be good).
8. Share/export locally as Mp4

Is this how you've done it previously with no luck?
Photo of lucsim

lucsim

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
I have the same problem. After editing and exporting several parts of an mp4 video file with good results, suddenly all next exported files mp4 video or m4v audio are empty, video black screen, audio no sound (flat line in Audacity).
Rendering suddenly makes the laptop's ventilators speed up (not before)
Version 2018.0.8 (105822) - latest update
Macbook with Mojave 10.14.3 latest update
Tried with restarting my Macbook, no difference
Started new project with another video, bad luck too, it doesn't do it anymore....seems big bug
I even deleted Camtasia and downloaded it new, but still empty files after export.
(Edited)
Photo of myles.debski

myles.debski

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Any luck/fix on this huge bug??!!  I'm experiencing the same thing.  Also on 2018.0.8 and on Mojave 10.14.2.  This is causing a standstill with my work, and is very frustrating.  Cam's "export for Windows" fix didn't work :(
Photo of sandi.linden

sandi.linden

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm having the same issue and tried all these things - you shouldn't have to relink all your files if they haven't moved. Any other resolution?

Photo of lindeego

lindeego

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm having the same issue just today. Files created yesterday are fine. Also, when I started this file, I exported the audio only successfully to edit in Audacity. Brought it back in and was OK. 

Now when I try to export audio only, it's soundless. Also, when I close this file and reopen all the media links are broken - including links to library media. I've relinked, resaved As, restarted computer. 2019 can't open the file but it opens fine in 2018 but ALL media links are broken. Can't export anything successfully. File was created in 2018.

I've verified that Create standalone project is checked. 

I tried exporting the project from 2018 to Windows, opening that in 2019 (still had to relink some assets) and STILL can't export audio or video with sound or picture.



Camtasia02018.0.8 (195822
Mac Pro desktop with Mojave

(Edited)
Photo of lindeego

lindeego

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Temporary Around!

I used SnagIt to capture a video of my Camtasia composition playing at 100% size so I had a version I could upload to YouTube. Not ideal and certainly won't work for other assignments I have right now. 

I tried importing that to Camtasia to see if I could export anything but same results.