No audio in mp4 (Camtasia 9 Mac)

  • 1
  • Question
  • Updated 8 months ago
I exported a cmproj file (with audio), but there is no audio in the MP4. When I export as .mov the audio is there - both played in Quicktime.  

Is this a Quicktime issue?

Thanks 
Photo of steffany.sinclaire

steffany.sinclaire

  • 9 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 10 months ago

  • 1
Photo of Leif

Leif, Employee

  • 158 Posts
  • 104 Reply Likes
Check the export settings options (press the Options button after choosing mp4 as the file format). Make sure you have it set to encode audio in the audio section at the bottom of the export options dialog.
Photo of steffany.sinclaire

steffany.sinclaire

  • 9 Posts
  • 1 Reply Like
Thank you, Leif!

I thought this would have been the default setting. It seems rather counterintuitive having to set the audio, but as long as it works... glad that's solved!

Photo of Leif

Leif, Employee

  • 158 Posts
  • 104 Reply Likes
That should be the default setting.  We do import your settings from previous versions so if you've ever turned it off, that could be how it got picked up.  We remember your settings, so it should remain on until you choose to disable it again.
Photo of steffany.sinclaire

steffany.sinclaire

  • 9 Posts
  • 1 Reply Like
My last video exported a year ago and had sound and this is the first time I've used the upgraded version, so that is why I'm surprised. It would not occur to me to turn off sound since I've always had it on. Now I know to look for it being disabled.
Photo of lentaylor99

lentaylor99

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
I have this same issue, changed the settings before I saw this and still no audio after export. The files play fine when run individually and within a camtasia project, but not on export. I even tried grouping the two files together and the same output... Ideas? 
Photo of steffany.sinclaire

steffany.sinclaire

  • 9 Posts
  • 1 Reply Like
What Leif said - check your export settings options and make sure sound is on. It worked for me.
Photo of lentaylor99

lentaylor99

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
I did and it does not.
Photo of lentaylor99

lentaylor99

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
When I selected Export to Main Concept and adjust the frame settings it worked. But won't work with Export to MP4 top selection.
Photo of steffany.sinclaire

steffany.sinclaire

  • 9 Posts
  • 1 Reply Like
Could it be an issue with the QuickTime player? I'm far from being an expert, but I hope you find your answer. Maybe post your question to get one of the tecchies to respond.