Video quality is poor and audio is out of sync

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 weeks ago
I'm using a Logitech Streamcam, Blue Yeti Mic, on a new Mac Mini running the latest version of Catalina and Camtasia 2020.0.1. I'm new to this and using default settings. The video quality is dreadful - it lags and is frequently pixilated. The audio and video are not synced. What do I need to adjust to make this work? I am trying to record videos for an online course.
Photo of sherry

sherry

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 2 weeks ago

  • 1
Photo of brad

brad

  • 50 Posts
  • 14 Reply Likes
When you say "lags and pixilated" do you mean on the Camtasia canvas or in the rendered .mp4?

If the audio is out of sync in the .mp4, you can split audio and video in the clip and sync on the timeline.

If these problems are happening in the Camtasia editing phase, it sounds like you have a memory issue.
Photo of sherry

sherry

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm a total newbie at this, so here is what happens. I start Camtasia, I click on record, I get the box with the options for recording, I make sure my camera and mic are working, I click record, record myself speakig, stop the recording. The the main camtasia screen with the editing tools appears, with the recording in the second column in from the left. When I click on the recording, it looks ok for a few seconds and then the image is pixilated and the audio goes out of sync.

So I guess it could be a memory issue. How much memory does this take?